Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Юли  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

* * *

Мома овчарка и събирачи на данък

Овце чува аџи Магдалена, аџи Магдалена,
чувала ги Маркове ливаде!
Сопази гу Марко од чардака,
сопази гу и вој ведн'к виче:
- Ај истерај овце из ливаде,
ако слегну доле у ливаде,
ће ти земам таја бела крошња,
и у крошња тоја бело платно,
и у платно таја т'нка игла,
и у игла тоја свилен конац,
ће ти вану овна деветлију,
ће одвржу дзвоно од иљадо!
Проговаря аџи Магдалена:
- Море Марко, Марко од Косово,
ако слегнеш доле у ливаде,
ако узнеш таја бела корпа,
ако узнеш тоја бело платно,
и у платно таја т'нка игла,
и у иглу тоја свилен конац,
ако ванеш овна деветлију,
и одвржеш дзвоно од иљадо,
ја си имам овца деветлика,
ће ојагњи јагње деветлију;
ја си имам једно мило брате,
ће ми купи дзвоно од иљадо,
ће си вржу овна деветлију;
ја си имам једно мило тате,
ће ми купи таја бела корпа;
ја си имам једна мила мајка,
ће изатка тоја бело платно;
ја си имам једно мило чиче,
ће ми купи таја т'нка игла;
ја си имам до две миле сестре,
ће ми купев тоја свилен конац!
Да бласовеш, овце чува,
овце чува аџи Магдалена!

 


Сурлица, общ. Търговище - Изт. Сърбия (Златановић 1994, № 40).

 

 

© Тодор Моллов, съставител
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 25.10.2019
Български фолклорни мотиви. Т. ІI. Балади. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2019