* * *

Изпитания за избор на войвода (Мома войвода)

ке терам бука дебела,
ке турим пръстен на бука,
всички ке редом да хвърлят,
никой не вкара през пръстен,

Слащен, Неврокопско, дн. Гоцеделчевско (Кюлев, № 117; =Архив-ИМ-БАН <http://musicart.imbm.bas.bg/karton.asp?zapisID=5732> 22.05.2013); каймена - кула; бел. на записвача: "По гласа на "Планино Пирин". Да се изследва как се е дошло до тази мелодия, който до сега не е позната, като народна. От 1912 г. е позната по гласа на "Планино Пирин" от Д. Христов. В тетр. ІІ на почти същия текст има друга навярно истинската мелодия (вж там "Мома войвода" на л.22). Горната мелодия е със съмнителен произход."; Пял Атип, чул я от албанец, заптие по "Къвдервент".

=============================
Български фолклорни мотиви. Т. ІV. Хайдушки песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2013