* * *

Изпитания за избор на войвода (Мома войвода)

Сирма си камен надхвърли,
десет чекори по-тамо.
И седемдесет дружина
отбраа Сирма войвода.

Гаре, Долен Дебър - Македония (Миладиновци, № 212; =Арнаудов-Епос, № 27 - "Сирма войвода"; =Ангелов-Вакарелски, Трем, № 146 - "Сирма войводка"; =Осинин, Заплакала е гората, 1 изд., № 56; =2 изд., № 48 - "Сирма войвода"; =Осинин-Бурин, Горо ле, с. 228 - "Сирма войводка"; =БНТ 2, с. 319; =БНПП 3, с. 99 - "Сирма войвода"). Димитър Миладинов дава следната бележка към песента: "Тая песна е от Гаре, село от Долна Дебра. Сирма се роди во дебарско село Тресонче. Девойка бидвеещем под мъжко облекло обходи как войвода планините Бабин трап, Стогово, Барбура, Карчин. Момците, кои тая водеше, я узнаха како девойка, кога йе се скинаха петлиците от гърдите. Тая на еден ден от Крушево пойде в Прелеп и се врати назад; и от Крушово пойде в Кичево, т.е. на еден ден изтърча растоянье от осумнадесет часа. Тая се мъжи на еден меак българин от Крушово. Нея осумдесет годишна видохме во Прилеп и от устата неидзина чухме за младостта йе. В одаята йе под перница държеше кобурите полни и сабьи, обесени на джиздот, висеха над нея.".

=============================
Български фолклорни мотиви. Т. ІV. Хайдушки песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2013