* * *

Хайдутин - кръстник на сестрино дете

недей, каа, да слушаш,
че ти е млада кумичката,
да не е нещо измама,
да те измамят, да те заловат!

Манастирище, Оряховско (СбНУ 61/2001, № 180 - "Хайдутин предаден от кумицата си - 8"). Нататък продължава като преразказ: "А он рекъл: "Мъчите ма, другаре верни, сговорни, ми не приказвайте, че ми из хатър излязате!" И е разбрал он, че го повикала да отиде в Черепишкия манастир да й кръсти детето. И он се запасал и очъл. А они казали да го заловят у Черепишкия манастир. Държавата, де, да го залови. А нега са га подариле пари, та да мое да го излъже да го затвори в Черепишкия манастир да го заловат. Че много са, каа, хазна притачеле, много са аскер сасипале. И он като очъл и она донесла детето накрай манастира, и он взел детето и влезнал у манастира. И от царя потера дошло колко е шума по гора, колко е трева по земя, толко аскер, да захванат Милуш войвода. Манастир се си сам затвори и они си попове календари свили да го не кръщават детето. Он мги казал: "Кръщавайте си детето и са не бойте! Още толко аскер да дойде, я имам сабля четири метра широка и девет метра дълга. Като са завърта налево и надесно, никой нема да остане." И он си детето кръстил. Попове си календари отворили и си детето кръстили. И он, като изскочи из манастира... Толко аскер са докарали царска потера, та (от душата) керемидите се вдигали от манастира. А он, като са завърти налево и надесно - и нема ни един. И си очъл па у гората.".

=============================
Български фолклорни мотиви. Т. II. Балади. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2014