Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

* * *

Момък се бори с мечка

Събрале около седемдесет и пет циганяги, все юначаги и изкочиле на Игликова поляна: Балабанко, Чингиламанго, брат му Орцо и Делинарез. Като отшиъл там, Балабанко рекъл: "Брей, че какво съм се уморил, да има една прясна пита да ядвам." И ето ми търкал се една питка. Яднал Балабанко, па рекъл: "Ех, да има сега и сиренце." И ето ми сиренцето. Пояднал Балабанко, па рекъл: "Ох, да имаше една бъклица с вино." Па като поядвал, попийвал, поядвал, като се наял и напил рекъл: "Ех, че да има една мечка да се пребориме." Като се явила мечката, всички се разбегале и и останал само Балабанко. И като се пипнале с мечката, ту Балабанко отдоле, ту мечката отгоре, ту Балабанко отдоле, ту мечката отгоре, ту Балабанко отдоле, ту мечката отгоре. Като отишли, що да видят - от Балабанко имало само късчета, а от мечката и късче нямало.

 


Горна Кремена, Врачанско (Архив КБЛ-ВТУ); Балабанко - в текста "Баабанко".

 

 

=============================
© Електронно издателство LiterNet, 14.03.2014
Български фолклорни мотиви. Т. II. Балади. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2014