* * *

Поръки на болен войвода по кончето му

прочете и да разбере,
да не ми се, конче, надяват,
че нема вейке да дойда,
в темницата ще изгния!

Велика, Царевско; инф. род. във Велика, дн. в Турция; на собакь (СбНУ 57/1983, № 252 - "В тъмницата ще изгние"); трансформирана. Според инф. песента отразява действителна случка. Героят е Стоян Митрев от с. Велика, Царевско. Работел като полски пазач (коруджия) в крайбрежното село Иниада, населено предимно с турци. Турчинът Салим бей наел въглищари да му приготвят дървени въглища, които изнасял с гемии и продавал в Цариград. Те му приготвяли въглищата, но той ги прогонил, без да им заплати. След време въглищарите се завърнали да накажат Салим бей, но не могли да го заловят и една нощ избили семейството му. Останала жива само старата майка на бея, която вече недовиждала, и при следствието дала показания, че един от нападателите бил Стоян, полският пазач, който наистина имал някаква прилика с един от въглищарите на име Слав. И макар че Стоян по това време отсъствувал от Иниада, съдът не го оправдал, осъдил го на доживотен затвор и той умрял в Одринския затвор. Стоян бил от рода на странджанския войвода Георги Кондолов.

=============================
Български фолклорни мотиви. Т. II. Балади. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2013