* * *

Цялата смъртна дружина

Пък на Гьорге се паднало,
на Гьорги, холам, Гърчето,
Стояна да си убие,
Стояна, младият мухтарин.

Граматиково, колиби Малката Котвина, Малкотърновско; на собакь (СбНУ 57/1983, № 424 - "Смъртна дружина в Граматиково решава да накаже предатели - 1"); Тодор - Тодор Вълканов от с. Кондолово, мухтар (кмет) и същевремедно член на революциодната организация; Мараловски колиби - на около 4-5 км западно от Граматиково на левия бряг на р. Велека; Стоян Ланджев - член на революциодната организация от Граматиково; Иван - Иван Папазов, български чорбаджия от Граматиково, Малкотърновско, който бил мюдюр; Стоян - Стоян Костов, мухтар на Граматиково; Шиваров - Пеньо Шиваров от Чирпан, войвода на Граматиковския революционен участък, в който влизали Граматиково, Мързево (Кондолово) и Българи; Георги - Георги Димитров (Гърчето) от Граматиково, член на революциодната организация. Провалът и осъждането на виновниците на смърт са направили силно впечатление на местното население. Авторки на песента били информаторката Желка Янчева Майсторянчева, която се славела като една от най-добрите певици по онова време в с. Граматиково, и Дана Костова Багрийка, вдовица на мухтарина Стоян Костов. След като стъкмили текста, те приспособили към него мелодията на една по-стара хайдушка песен - "Тодорка седи в градинка на войводово коляно", като направили някои незначителни изменения. Песента е една от най-популярните песни във връзка с Преображенското въстание и продължава да се изпълнява на сватби, годежи, заговезни и при други случаи.

=============================
Български фолклорни мотиви. Т. V. Исторически песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2011
Български фолклорни мотиви. Т. VІI. Възрожденски и съвременни песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2011