* * *

Мома - ясно слънце

а по-много меришете,
дорде върба мъзга пуща,
дорде листе зеленеят,
дорде Неда хубост има!

Буново, Златишко, дн. Пирдопско; лазарска - на Връбница (в-к Знание, Букурещ, год. ІІ, 1876, с. 30; =Каравелов-Съч. 1, с. 223, № 63; =Славейков, Книга на песните, 1941, № 147; = Славейков, Книга на песните, 1995, № 149 - "У Недини слънце грее"; =Ангелов-Арнаудов, БНП, с. 39, № 4 - "У Недини слънце грее"; =Ангелов-Вакарелски, Лирика, № 183 - "Жалба по младост"; =Осинин-НПП, с. 52; =Осинин, Душата, № 83; =Осинин Д., Народни любовни песни. С., 1936, с. 21, № 25 - "У Недини слънце грее"; =Осинин, Дърво, с. 128; =Арнаудов-Лирика, № 136 - "Жална Неда"; =Керемедчиев-БПН-ЛЕ, № 20; =БНТ 6, с. 146; =Арнаудов-ВН 1/1976, с. 604, отнесена към Копривщица, Пирдопско; =Българска народна лирика. Антология. /Състав. Борис Христов. С., 1994, с. 65).

=============================
Български фолклорни мотиви. Т. I. Обредни песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2011