* * *

Мързелива невеста

А баби му говореха:
- Мори, харо недугаво!
За нея е леко готов -
мотиката и лопатата.

неуточнено, Велешко - Македония; хороводна (Веркович-НПМБ, № 293; =Верковиќ, Ст. Ил. Македонски народни умотворби. Кн. 1: Женски песни. Скопjе, 1985, № 293; =Славейков-НЛП, с. 2-3; =Славейков, Книга на песните, 1995, № 206 - "Ерген шета, ерген ходи"; =Ангелов-Арнаудов, БНП, 1921, с. 74, № 8; =Осинин-Душата, с. 392-393; =Вълчев, Пустата, с. 127 - "Прибързана женитба"; =БНТ 7, с. 526 - "Ерген шетах, ерген ходих").

=============================
Български фолклорни мотиви. Т. VIII. Хумористични и пародийни песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2011