Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ХЕРБЕРТ АЙЗЕНРАЙХ

Венцеслав Константинов

web | Сън с флейта

Херберт Айзенрайх Херберт Айзенрайх (1925-1986) е австрийски поет, белетрист, есеист и автор на радиопиеси, роден в Линц. Желае да стане артист, но е призован в армията и като войник във Втората световна война е тежко ранен и попада в плен. След завръщането си следва германистика във Виена и започва да пише. Няколко години е сътрудник на културната редакция на Радио Хамбург. Тогава публикува значимото си есе "Творческото недоверие или Доколко австрийската литература е австрийска литература?", което има за тема националната идентичност на родната книжовност.

За художествените творби на Херберт Айзенрайх е характерно стълкновението между духовния мир на човека и конформизма на следвоенното австрийско общество. Литературният път на писателя започва с новелата "Покана да живеем ясно" (1951) и диалозите "Себастиан или Малкият шанс и големият риск на мъченика" (1953). След това Айзенрайх публикува първия си роман "Също и в техния грях" (1953) по мотиви на Достоевски. С дълбок психологизъм се отличават книгата му с разкази "Зъл хубав свят" (1957), повестта "Прадядото" (1964) и прозаичните сборници "Тъй да се каже, любовни истории" (1965), "Приятелите на жена ми" (1968), "Една красива победа и 21 други недоразумения" (1973) и "Синият магарешки бодил на романтиците" (1976). Излизат и избраните му стихотворения "Изгубени находки" (1976), както и два сборник с размишления "Мъдрости за грошове" (1985) и "Мемоари на ума" (1986) с общото подзаглавие "Из бележките на един софист".

Творчеството на Херберт Айзенрайх е отличено с "Австрийската държавна награда за литература" (1958), "Голямата художествена награда на провинция Северен Рейн-Вестфалия" (1965), австрийската награда "Антон Вилдганс" (1969) и литературната награда "Франц Кафка" на град Клостернойбург (1985).

 

 

© Венцеслав Константинов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 16.11.2006
Антология: Сън с флейта. 130 немски разказа от XX век. Идея, съставителство и превод: Венцеслав Константинов. Варна: LiterNet, 2006-2009