Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СЕЛО ЛЮБЕНОВА МАХАЛА СЛЕД 1937 ГОДИНА

Материали из историята на с. Любенова махала, Новозагорско

Преживяло превратни исторически съдбини, селото успява да оцелее и да се развива и укрепва и през следващите години. Трудолюбивото му население постига значителен стопански възход, то се разраства и започва да играе значителна роля в икономическия и духовен живот на района. За нуждите на животновъдството и растениевъдството са изкопани 15 кладенеца, изградена е чешма в местността Юрта, проведен е референдум за комасиране на Любеновомахленското землище. Активна е дейността на кмета Петър Русев.

Не остава на страна селото през най-новите събития. В Отечествената война участват 20 фронтоваци, в нея загива Господин Динев Желев. През 1948 година се слага началото на ТКЗС с обособяването на първите блокове в землището. Негов пръв председател е Стайко Ив. Стоянов. През следващите години стопанството укрепва и заема едно от челните места в района. Особено добре се развива животновъдството. ТКЗС е околийски първенец и получава за награда лека кола Москвич, а значителна част от членовете му са орденоносци. Тук благодарение на богатата почва и климатичните условия широко разпространение имат културите царевица, пшеница, ечемик. Засяват се площи и със слънчоглед, цвекло. От зеленчуците най-разпространени са доматите и пиперът. Със създаването на АПК обаче нещата тръгват назад и успехите на ТКЗС значително намаляват. Както навсякъде в страната, тази организация на земеделието се оказва пагубен експеримент, довел до голяма бюрокрация и ограничаване инициативността на отделните ТКЗС-та. Затова се забелязва значителен спад на производството и занижен интерес от страна на земеделските стопани.

След 1937 г. се извършва значително строителство в Любенова махала и голям подтик дава създаването на ТКЗС. Строи се овцеферма, кравеферма, работилници, складове, нови халета на цеха към кооперацията. В същото време основно се подменят старите селски къщи с нови тухлени, изградени по на няколко етажа. Благоустрояват се дворовете, селото придобива съвършено нов вид съобразно изискванията на съвременния живот. Възниква ТПК "Напредък" с цехове метален, дърводелски и стъкларски, с фризьорски и шивашки услуги, които са в услуга на населението от целия район около Любенова махала. Тук се произвежда целият дървен амбалаж за Завода за металорежещи машини и машиностроителния завод "Перла", и двата в Нова Загора. Обикновен амбалаж се произвежда и за завод "Динамо" в Сливен.

За няколко години след 9 септември 1944 г. се разгръща широко обществено строителство като общински съвет с поща, разширение на потребителната кооперация, детска ясла и градина, разширение на училището с физкултурен салон, учебни зали и кабинети. Създадена е и музейна сбирка, с мраморна настилка се благоустрояват площадът и центърът на селото. За първи път в историята на селището се извършва такова мащабно водоснабдяване. Сега във всеки дом има вода. Предприятие "Зърно" ООД построява голяма база със складове за всички видове зърнени култури. Тук се прибират 18 000 тона храни. Предприятието е механизирано с товарене и разтоварване от пет села наоколо. Тук е ставало и изкупуването на захарно цвекло, но засяването на тази култура значително е намаляло.

Откриване на детската градина

Откриване на детската градина

С цел подобряване на икономиката на Любенова махала се създава цех към завод "Перла" в Нова Загора. Тук се извършва емайлиране на метални изделия, изработва се тръбно скеле. След 10 ноември 1989 г. цехът преживява криза и остава само емайлирането на нафтови печки и газови котлони, които дават работа на 20 човека. Цехът е към кооперация "Златен клас" и извършва услуги на различни предприятия в страната.

Сега в Любенова махала няма нито една кирпична къща. До 1938 година тук електричество не е имало. През 1942/43 г. светват първите лампи, а сега цялото село е електрифицирано. То наброява 400 къщи с 1400 жители през 1994 г. Жените са повече от мъжете. В училището се учат деца до осми клас. За тях в детската градина е създадено самостоятелно парно отопление. Освен това в Любенова махала има здравна служба с лекар, медицински техник, акушерка, санитарка и шофьор. Интересно е да се отбележи, че след настъпилите промени след 10 ноември тук миграцията на населението е сравнително слаба и особено младите хора се задържат. Те работят предимно - около 150 човека, в Марица-изток. Там намират своето препитание. От по-изтъкваните жители на селото трябва да отбележим Димитър Станчев Бахаров, емигрирал в САЩ и станал там юрист във Вашингтон със специалност космическо право към ЦРУ. А свещ. Иван Стоянов в продължение на три години е свещеник в българската църква във Вашингтон.

 

 

=============================
© Електронно издателство LiterNet, 10.11.2007
Материали из историята на с. Любенова махала, Новозагорско. Съст. Нина Петкова. Варна: LiterNet, 2007

Други публикации:
160 години на храма "Св. Великомъченик Георги" в с. Любенова махала. Сливен: Бумеранг-прес, 1995 [1997], вариант.