Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Февруари  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЕДГОВОР КЪМ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ
(1937)

Материали из историята на с. Любенова махала, Новозагорско

I.

Старозагорски митрополит ПавелСтогодишнината от съграждането на църквата в с. Гюнели-махле (сега Любенова махала), както стогодишнината на много други църкви в нашата земя, ще даде сгоден повод да се припомнят лица и събития из най-интересния период в живота на селото и на целия български народ. Първият подем на народностно съзнание преди 100 години, усиленият строеж на храмове, преминаването от килийното към взаимноучителното и после към модерното училище, борбата за народна църква, подготовката на революционната борба за извоюване политическа свобода, страшните жертви на народа в кървавите 1876 и 1877 години, Освобождението на България - изпълнят първата половина на юбилейното столетие, времето на народното ни Възраждане. Но това, що ставаше в цялата страна, не беше чуждо и на отделното село. И всичко ставаше в и около църквата. Което село в онова бележито време се сдобиеше със свой храм, неговото сърце започваше по-усилено да тупа в съгласие със сърцето на целокупния български народ. То взимаше по-усърдно и съзнателно участие в общонародните усилия за свестяване и напредък и в борбите за църковно и политическо освобождение. И старото село Гюнели-махле, благодарение на своя съграден преди 100 години храм и на създалия се около него духовен живот, беше станало в онова време средоточие на възродителните прояви и на селата от близката нему околност.

Израсло като духовен център на своята околност, село Гюнели-махле със скромната си църквица стана в страшния ден 14 юли 1877 година център и на страшни, изкупителни за народната свобода, страдания. Обикновено се мисли, че проливането на човешка кръв в храма осквернява храма. За село Любенова махала може да се каже противното: неговият храм е преосветен с жертвоприношението на няколко стотици български християнски души, невинни жертви на озверени турци и черкези в оня паметен по ужаса си ден. От него ден този храм е станал светиня за българите, подобна на Голгота, от която чрез жертвата на Спасителя Христа възсия живот за света.

От жертвите, дадени в Любенова махала, също възсия животът. И това село и околните нему села, някога малки и тъмни, днес са се разраснали и разхубавили, красят се с хубави храмове, великолепни училища и други обществени сгради, радват се на мир и благосъстояние и бодро гледат в бъдещето.

Върху всички прояви на народния живот през изтеклите 100 години юбилеят на селската църква ще даде сгоден случай да се хвърли поглед, за да се почетат заслужили дейци и страдалци и се извлекат добри поуки. За тая цел се издава и настоящата паметна книга.

Хвала на всички, които се заеха да уредят чествуване 100-годишнината на Любеновомахленската църква! Божието благословение да бъде над това богохранимо село!

Стара Загора,
10 август 1937 г.

Старозагорский Митрополит Павел

 

II.

Общоселски комитетВремето играе двояка роля в живота на природата: то руши и създава. В тия два процеса взима участие и човекът, който волно и неволно руши и създава с помощта на силата и неговия дух.

Храмът в с. Любенова махала е изграден в една епоха, когато нашите национални идеали бяха потънали в дълбочината на забвението. Той стана символ на църковното единение и свидетел на всички събития, които се разиграха през време на неговата стогодишнина в същото село. Пристъпите на турците, на черкезите и на башибозуците не успяха да го разрушат. Техните усилия се разбиха у яките стени на самата сграда. Въпреки страшната кървава трагедия, която се разиграла в селото и в самия храм, той остана неразрушен.

Нещо повече, днес той е скъпа народна светиня, защото в своите пазви съхранява вярата и духа на голям брой невинни жертви, загинали при изгряване зората на освобождението ни.

В своята стогодишна дейност храмът "Св. Великомъченик Георги" е играл главна роля за духовното, националното и политическото единение на жителите от селото ни.

Той принадлежи вече на историята.

Задачата на редакционния комитет по съставяне настоящата брошура беше колкото висока и благородна, толкова тежка и незавидна. Той трябваше да се рови из миналото на храма и на селото, за да събере необходимите достоверни данни по нейното съставяне. За случая той прибягна до помощта и съдействието на стари живи дейци, до печатани бележки и хроники, пръснати по разни места, до надписи върху паметници, народни песни, запазен архив и пр.

Комитетът си послужи в голяма степен и със записките на бившия учител в селото Стефан Минчев от гр. Стара Загора, сега покойник, към чиито наследници дължи безкрайна благодарност и признателност, за гдето бяха тъй любезни да ги предадат на негово разположение.

Из развалините на миналото и оскъдните материали комитетът трябваше старателно да подбере всички необходими данни, да ги прецени, систематизира и запази чрез настоящата брошура, докато времето не ги е разрушило и заличило окончателно.

Той не се ласкае, че е изпълнил безупречно своята задача, въпреки всичките му старания и съзнание за нейната важност, но се надява, че тоя скромен труд все ще допринесе нещо при съставянето пълна и подробна история на нашия народ.

Комитетът благодари също на всички длъжностни лица и на всички стари живи дейци, които дадоха чрез разпит необходимите бележки и сведения по развиващите се събития около историята на храма и селото.

РЕДАКЦИОННИЯТ КОМИТЕТ

 

 

=============================
© Електронно издателство LiterNet, 10.11.2007
Материали из историята на с. Любенова махала, Новозагорско. Съст. Нина Петкова. Варна: LiterNet, 2007

Други публикации:

160 години на храма "Св. Великомъченик Георги" в с. Любенова махала. Сливен: Бумеранг-прес, 1995 [1997], вариант.