Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Август  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИСТОРИЧЕСКИ БЕЛЕЖКИ ЗА СЕЛОТО

А. ПРЕДИ ОСВОБОЖДЕНИЕТО

ЦЪРКОВЕН И КУЛТУРНО-ПРОСВЕТЕН ЖИВОТ

Материали из историята на с. Любенова махала, Новозагорско

Преди съграждането на сегашния храм в селото религиозните обреди се извършвали в самите жилища или според случая, на открито. Не е имало никакви параклиси или молитвени домове, било в селото или вън от него. Населението е спазвало строго догмите на източно-православната църква. Неговите първи духовни ръководители са били малограмотни свещеници, назначавани от гръцката патриаршия.

Обучението на децата се извършвало на гръцки език по частни домове. Техните учители били в повечето случаи малограмотни майстори-шивачи, които нямали и най-елементарните познания по методите на обучението и теорията на възпитанието

Под влиянието на тия свещеници и учители населението е било пропито с гръкомански дух. Под това влияние и поради двойното робство на целия български народ то не е имало ясна представа за своя национален и духовен бит. Идеята за народност и национална култура е била дълбоко заровена в неговата душа и само под влиянието на голямото умствено движение, което обхванало Европа през 18. и 19. век, на Великата френска революция, на националните борби, които водили нашите съседи - сърби и гърци, и най-после под влиянието на нашата възродителна епоха, тя започнала бавно да се пробужда и да се проявява. Първият реален израз на това пробуждане е било построяването на сегашния исторически храм в селото.

 

 

=============================
© Електронно издателство LiterNet, 10.11.2007
Материали из историята на с. Любенова махала, Новозагорско. Съст. Нина Петкова. Варна: LiterNet, 2007

Други публикации:
160 години на храма "Св. Великомъченик Георги" в с. Любенова махала. Сливен: Бумеранг-прес, 1995 [1997], вариант.