Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РЕЗЮМЕ НА ПРОЕКТА

Културно наследство...

Проектът Културно наследство: образование - наука - опазване, интегрирани в туризма (Heritage: ESPRIT) има за цел да реализира пилотен модел на научна и информационна инфраструктура, способна да подпомогне интегрирането на изследователската дейност с образованието, опазването, популяризирането и устойчивата туристическа дейност в областта на културното наследство. С това, предложението цели да преодолее днешната проблемна ситуация на относителна затвореност на посочените сфери. За тази цел проектът ще мобилизира ресурсите на двата единствени в България научно-образователни центъра по проучване и опазване на недвижимото културно наследство (Университет по архитектура, строителство и геодезия - УАСГ и Национална художествена академия) в партньорство с две професионални сдружения, с опит и международна репутация в тази област (Асоциация за културен туризъм и БНК на ИКОМОС).

Проектът предлага осигуряване на специализирано техническо оборудване, което развива и разширява възможностите на съществуващата Мултимедийна лаборатория за културно наследство на УАСГ, като я превръща в модерен мултимедиен център за проучване, документиране, опазване и популяризиране на широк спектър от видове културно наследство (архитектурно, археологическо, художествено, урбанистично и пейзажно), отворен към всички участници в научната и информационна инфраструктура. В рамките на проекта са проучени и реализирани серия от пилотни информационни продукти (Пилотна територия за културен туризъм - Родопския културен ареал, дигитализирани паметници на културата, 3D модели, GIS-карта на историческа зона), като за целта са използвани ресурсите на участниците в проекта, включително ценния и ефективен потенциал на млади учени и студенти. Проектът осъществява широко публично разпространение на пилотните продукти в отворена информационна система на европейско ниво, с помощта на вече създадените от участници в проекта два уебсайта в интернет, насочени именно към европейското информационно пространство. По този начин, резултатите от проекта директно ще повлияят върху туристическия и образователния сектори, с роля за националния имидж и популярността на българските културни ценности като част от европейското наследство. На тази основа проектът предлага дейности за укрепване и развитие на базисната мрежа от партньори по проекта чрез: лятна школа за млади учени и специалисти; кръгла маса и изложба; интегриране в европейската мрежа от научно-образователни центрове по опазване на културното наследство, в духа на регионалните форуми на Югоизточна Европа във Варна (2005) и Опатия (2006). Предложеният модел на управление цели да осигури научно програмиране, координация, оценка - валидиране на резултатите и мониторинг по проекта, с възможности за приложение и в бъдещото развитие на научната и информационна инфраструктура.

 

 

=============================
© Електронно издателство LiterNet, 05.06.2009
Културно наследство: образование - наука - опазване, интегрирани в туризма (Heritage: ESPRIT). Под общата редакция на проф. д.а.н. арх. Тодор Кръстев. Варна: LiterNet, 2009