Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
АВТОРСКИ КОЛЕКТИВ

Културно наследство...

Проф. д. а. н. арх. Тодор Кръстев - Ръководител

Преподавател по специалността Опазване на архитектурното наследство към катедра "История и теория на архитектурата", Архитектурен факултет, Университет по архитектура, строителство и геодезия. Председател на Асоциация за културен туризъм, почетен председател на Българския национален комитет на ИКОМОС, почетен член на ИКОМОС, експерт на ЮНЕСКО, ИКОМОС и Европейската комисия, член на Съюза на архитектите в България и на Камарата на архитектите в България.

Автор на:

- Въведение: цели, структура, съдържание и очаквани резултати (съавтори: доц. д-р арх. Боян Георгиев, ст.ас. арх. Доника Георгиева, арх. Мирослав Велков)

- Научна стратегия на проекта

- Историческите територии: интеграционно поле за култура и туризъм

- Обучение за повишаване на капацитета на местните общности в областта културното наследство и културния туризъм

- Комуникация на наследството и комуникационната стратегия на проекта

- Възможности за изграждане на регионални и трансгранични мрежи от партньори

- Заключение

 

Проф. д-р инж. Валентин Тодоров

Преподавател по специалността "Реставрационна експертиза и материалознание" към катедра "Реставрация", Факултет за приложни изкуства, Национална художествена академия. Член на Българския национален комитет на ИКОМОС и на Асоциацията на реставраторите в България.

Автор на:

- Нови технологии за проучване и опазване на художествени паметници на културата (съавтор: гл. ас. д-р Красимира Франгова)

 

Доц. д-р арх. Боян Георгиев

Преподавател към катедра "Сградостроителство", Архитектурен факултет, Университет по архитектура, строителство и геодезия. Ръководител на Мултимедийна лаборатория за културно наследство към УАСГ, заместник-ректор по международно сътрудничество и следдипломна квалификация на УАСГ, член на Българския национален комитет на ИКОМОС, на Асоциация за културен туризъм и на Съюза на архитектите в България.

Автор на:

- Въведение: цели, структура, съдържание и очаквани резултати (съавтори: проф. д.а.н. арх. Тодор Кръстев, ст.ас. арх. Доника Георгиева, арх. Мирослав Велков)

- Възможни технологични решения за реализиране на информационна инфраструктура за проучване, обучение, опазване, популяризиране в областта на различни видове културно историческо наследство

- Обучение в областта на 3D моделиране и дигитализиране на културното наследство

- Технологии за визуализация на културно-историческата среда за целите на нейното популяризиране

 

Доц. Стефан Тъпанов

Преподавател по специалността "Технология на живописта" към катедра "Реставрация", Приложен факултет, Национална художествена академия. Член на ИКОМ, на Асоциацията на реставраторите в България и на Съюза на българските художници.

Автор на:

- Приложение на новите технологии при обучение в областта на художествената консервация

- Възможности за изграждане на национални мрежи от партньори (съавтор: ст. ас. арх. Доника Георгиева)

 

Доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова

Преподавател по специалността "Опазване на архитектурното наследство" към катедра "История и теория на архитектурата", Архитектурен факултет, Университет по архитектура, строителство и геодезия. Член на Българския национален комитет на ИКОМОС, на Съюза на архитектите в България и на Камарата на архитектите в България.

Автор на:

- Информационни технологии в проучването и опазването на архитектурни и археологически паметници на културата

- Информационните технологии - средство за усъвършенстване на обучителните презентации за културното наследство и неговото опазване

 

Ст. ас. арх. Доника Георгиева

Преподавател по специалността "Опазване на архитектурното наследство" към катедра "История и теория на архитектурата", Архитектурен факултет, Университет по архитектура, строителство и геодезия. Член на управителния съвет на Асоциация за културен туризъм, главен секретар на Българския национален комитет на ИКОМОС, член на Съюза на архитектите в България и на Камарата на архитектите в България.

Автор на:

- Въведение: цели, структура, съдържание и очаквани резултати (съавтори: проф. д.а.н. арх. Тодор Кръстев, доц. д-р арх. Боян Георгиев, арх. Мирослав Велков)

- Интеграционни стойности на културните маршрути в историческия град. Роля на информационните технологии

- Приложение на информационни технологии при представянето и популяризирането на културните маршрути в историческия град за целите на културния туризъм

- Полидисциплинарно партньорство в областта на културното наследство

- Възможности за изграждане на национални мрежи от партньори (съавтор: доц. Стефан Тъпанов)

- Възможности за изграждане на Европейски мрежи на основата на Европейските културни маршрути

 

Арх. Мирослав Велков

Докторант по специалността "Опазване, реставрация и адаптация на паметници на архитектурата" към катедра "История и теория на архитектурата", Архитектурен факултет, Университет по архитектура, строителство и геодезия. Член на Българския национален комитет на ИКОМОС и на Съюза на архитектите в България.

Автор на:

- Въведение: цели, структура, съдържание и очаквани резултати (съавтори: проф. д.а.н. арх. Тодор Кръстев, доц. д-р арх. Боян Георгиев, ст.ас. арх. Доника Георгиева)

- Културните пейзажи - вид интегрално наследство

 

Гл. ас. д-р Красимира Франгова

Преподавател по специалностите "Реставрация на силикатни материали (керамика и стъкло)", "Реставрация на монументална живопис" и "Полева археологическа консервация" към катедра "Реставрация", Факултет за приложни изкуства, Национална художествена академия. Член на управителния съвет на БНК на ИКОМ, член на контролната комисия на Асоциацията на реставраторите в България, член на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM).

Автор на:

- Нови технологии за проучване и опазване на художествени паметници на културата (съавтор: проф. д-р инж. Валентин Тодоров)

 

Арх. Иван Делчев

Специалист в областта на Географските информационни системи.

Автор на:

- Културното наследство и географските информационни системи: пътят към липсващата реалност

 

 

=============================
© Електронно издателство LiterNet, 05.06.2009
Културно наследство: образование - наука - опазване, интегрирани в туризма (Heritage: ESPRIT). Под общата редакция на проф. д.а.н. арх. Тодор Кръстев. Варна: LiterNet, 2009