Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

УВОДНИ ДУМИ

Елена Тачева, Роман Хаджикосев, Албена Вачева

web | web | web | Литература в дискусия

В началото на учебната 2004/2005 г. във Филологическия факултет на ЮЗУ “Неофит Рилски” се създаде Лаборатория по История на българската литература. Наред с множеството предвиждани инициативи авторите на проекта организираха и Академична лектория, целта на която беше да се дискутира литературата в нейното случване, да бъде представена такава, каквато я виждат учените хуманитаристи - едни от най-активно създаващите нейния съвременен облик. Още първата лекция на Николай Аретов показа, че първоначалните очаквания за камерен формат на дискусионния форум са били излишно скромни. Накратко - интересът от страна на студенти и колеги надмина и най-смелите прогнози. И това се очерта като трайна тенденция по време на всички следващи срещи. Нещо повече, голяма част от въпросите, повдигнати от лекторите, провокираха допълнителни размишления и дискусии в часовете от учебната програма, и не рядко - в неформална обстановка.

Основната тема на Есенната сесия на Лектория 2004/2005 беше “Национална литература и национална митология”. Наред с Н. Аретов участие в дискутирането й взеха Надя Данова и Христо Манолакев. Пролетната сесия е с работно заглавие “Краевековна литература”, а лекторите, които дискутират битието на литературата в параметрите на така зададената тема са Йордан Ефтимов, Михаил Неделчев и Jасмина Моjсиева-Гушева (Скопие, Македония).

Литература в дискусия” е работното заглавие на изданието, изразяващо намерението на съставителите да се разшири научният диалог в полето на литературата в условията на отвореност и партньорски взаимоотношения между различни научни звена в страната. Изданието не беше заложено като цел на проекта при неговото начално планиране - целите, както се каза, бяха далеч по-скромни. Сега имаме куража да увеличим аудиторията на Лекторията по две причини:

- първо, защото сме убедени, че посредством публикуването им, лекциите ще се превърнат от рефлексивен прочит на литературата в част от инструментариума на правенето й днес, в част от битието и случването й;

- второ, защото получихме разбирането и подкрепата на Филологическия факултет при ЮЗУ “Н. Рилски”.

В заключение:

благодарим на лекторите за тяхното за пореден път демонстрирано професионално отношение към призванието си - литературата! Искрена благодарност и на студентите за това, че бяха техни активни събеседници,

и

изказваме надеждите си, че срещите в Лабораторията по История на българската литература ще продължат и през следващата 2005/2006 година, а заглавието на настоящата книга ще се промени - например в “Литература в дискусия. Свитък първи”.

 

 

© Елена Тачева, Роман Хаджикосев, Албена Вачева
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 08.04.2005
Литература в дискусия. Съст. Елена Тачева, Роман Хаджикосев, Албена Вачева. Варна: LiterNet, 2005.