45. ЛАЛО И ЧАВДАР

Юнаци се сбират

само ме жив ти остави! -
Чавдар му нищо не рече,
най му главата отряза.

* Козлодуйци; трапезна;

Лало и Чавдар - Петко Славейков дава следните сведения за Чавдар и Лало. Чавдар бил от селата по река Лъкавица, Щипско, когато тоя край бил под властта на софийския паша. Върлувал с 300 юнаци в Кожух планина: долу - гориста, горе - гола. Като не можал да ги унищожи с потери, пашата решил да употреби хитрост. Той обещал на Чавдар, че ще го направи бюлюкбашия на софийския край. Големите обещания подмамили Чавдара. Сестриният му син Лалуш, байрактар на дружината, го съветвал да не отива, но Чавдар не го послушал. Тогава Лалуш взел седмина юнаци и последвал вуйчо си в София. След угощението поканили дружината при пашата. Преди да влязат, трябвало да оставят оръжието си. Лалуш не се съгласил и се завързала кървава разпра. Гавазите побързали да затворят портите, но Лалуш прескочил зида и заедно със седмината, които го чакали отвън, избягал от София. След това изпратил известие на пашата да пусне вуйчо му, защото зло ще пати. Пашата в отговор изпратил потеря да улови юнаците. Лало изклал пашовите овце и пратил овчарите да повторят пред пашата искането му да освободи Чавдар. Пашата изпратил по-силна потеря, но Лало, който бил събрал седемдесет юнаци, избил потерята, а на главатаря извадил едното око, отрязал палците на ръцете му и го пратил при пашата. Същата нощ изгорил чифлиците на пашата край София. Тогава пашата пуснал Чавдар да каже на сестриника си да се махне от София. "До сега аз бях войвода - казал Чавдар, - от сега ти ще бъдеш. Или главата на пашата на маждрак, или дето е седял - на пепел." За разлика от варианта, поместен в БНТ 2, в песента, изпята от Ангелина Георгиева се сочи обратното - Лало е бил подмамен от обещанията на пашата. При срещата ми с майката на певицата баба Атанаска Георгиева изразих опасенията си, че песента е объркана. "Хич не е объркана - каза тя - и аз съм я чувала друго яче, но тази е по за вярване. От къде накъде и как може един такъв окумуш войвода като Чавдар да се подлъже. За Лало - виж, по е за вярване, защото е бил младок, аджамия момче.".

=============================
Юнаци се сбират (Хайдушки песни от Толбухински окръг). Събрал и съставил Минчо Дамянов. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2005

Други публикации:
Юнаци се сбират (Хайдушки песни от Толбухински окръг). Събрал и съставил Минчо Дамянов. Предговор и редакция Тодор Иванов Живков. София, 1974.