139. ВЛИЗАНЕТО НА ЧЕТАТА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА В С. САРЪ ЯР (ХАДЖИДИМИТРОВО)

Блажена гора зелена

Дошли са от припека - било към 9-10 часа. В местността Ана срещнали жетвари, които отивали да жънат на бея ангария в неделя. Хаджи Димитър върнал жетварите като им казал, че днес е неделя и е грях да се работи. Като влезли в селото били разделени на две и питали за Емин бей. Четирима вземат бея и го докарват в сред село - там имало бодил. Искали да го убият, ама хората от селото казали: По-добре убийте нас, защото вий ще си идете и турците ще ни избият. Тогаз го накарали (бея) да си събуе гащите и да седне в бодила - туй му било наказанието.

Отишли в църквата, попът правил молебен. В църквата влизат с оръжия. В момента се кръщавало бебе и те го кръщават Димитър. Там в църквата полагат клетва.

Сред селото има една круша - и сега я има - там са седяли.
Като тръгват вземат от бея бъчва с вода и каруца с коне. С тях тръгва дядо Марин Чакъра от тук. Стигнал до с. Караисен. Той тръгва с конска каруца.

След туй бея съобщил на турските власти. След малко откъм Дели Асан баира идват турци с коси и въоръжени ама не заварват четниците в селото. Не сторват нищо на местните хора, защото спасили бея. Турците тръгнали след четата и ги настигнали край Караисен.

Това го разказва Цвятко Петков, който е бил очевидец.
Говори се, че знамето е осветено пред църквата.

Хаджидимитрово, Свищовско (Архив ИМ-Сливен).

=============================
Блажена гора зелена. Хаджи Димитър и Стефан Караджа в българската фолклорна традиция. Съст. Владимир Демирев и Николай Ников. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2007

Други публикации:
Блажена гора зелена (Хаджи Димитър и Стефан Караджа в българската фолклорна традиция). Съст. Владимир Демирев и Николай Ников. София, 1994
.