* * *

Цялата смъртна дружина

Пък я в Българя ще пода,
пак тука ще се завърна
със малихера на рамо,
с дребни патроне на кръста!

Стоилово, Малкотърновско; хороводна (СбНУ 57/1983, № 429 - "Турци карали комити"); Димчо е от Стоилово, Малкотърновско, участник в Преображенското въстание; Икономов - Стамат Икономов от Малко Търново, член на щаба на Преображенското въстание; Димо Янков - председател на Околийския комитет на революциодната организация в Малко Търново; Желепов - Димо Джелебов от Малко Търново, дългогодишен четник на Георги Кондолов, войвода на Стоиловския революционен участък; Киряк - Киряк Балиев, кмет на Заберново; Димо Пальлята - полски пазач в Заберново; Арестуваните трима заберци били издадени, че през ноември 1907 г. са посрещнали една нелегална чета начело с войводата Стамат Икономов. Четата се връщала в България след една обиколка из Странджа, за да разузнава положението на населението след потушаването на Преображенското въстание и да проучи възможностите за нова революциодна дейност. От задържаните само Петър Горов бил осъден на три години затвор в Одрин.

=============================
Български фолклорни мотиви. Т. V. Исторически песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2011
Български фолклорни мотиви. Т. VІI. Възрожденски и съвременни песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2011