Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Декември  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МОЙЦА КУМЕРДЕЙ
=============================

Мойца КумердейСловенската писателка Мойца Кумердей е родена през 1964 г. в гр. Любляна. Завършила е философия и социология на културата в Люблянския университет. Пише проза, литературна критика и публицистика. Работи в културната редакция на словенския официоз "Дело" и като драматург. Нейното първо обемисто художествено произведение е романът "Кръст над Триглав" (2001), в който иронично пародира словенските културни и литературни традиции, като интерпретира стереотипи от словенския фолклор и вплита легендата за изчезналия и отново намерен гъбар, когото уж са отвлекли извънземните. По-късно излизат и два сборника нейни разкази - "Фрагма" (2003) и "Тъмна материя" (2011), като последният е получил словенска и сръбска награди. Вторият й роман "Жертвата на Кронос" (2016) е историческо повествование от времето на ХVІ в. в Словения, който през 2017 г. е награден с престижната словенска държавна Прешернова награда. Отличена е и с няколко награди за кратки произведения. Нейните книги са преведени на над десет езика, вкл. и на български - "Тъмна материя" (2017; сборник с разкази).

ПРОЗА

Разкази

В превод от словенски - Ганчо Савов

  Обреченият

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2018
Електронно издателство LiterNet