Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОКТАВИО ПАС
=============================

Октавио ПасОктавио Пас е мексикански поет, прозаик и дипломат. Носител на Нобелова награда за литература (1980) и смятан (наред с Пабло Неруда и Сезар Вайехо) за един от най-значимите латиноамерикански поети в световен мащаб. Роден е през 1914 г. в Мексико Сити, известно време живее със семейството си в САЩ, след което следва право и литература, отказвайки да се дипломира. Започва да публикува през 1933 г. и до края на живота си издава над 40 книги в различни жанрове. Участва в Испанската гражданска война - на страната на републиканците - и там се запознава с Андре Малро, Андре Жид и Иля Еренбург. През 1940-те започва да използва сюрреалистичен изказ и опитва автоматично писане под влиянието на Андре Бретон. По това време се отказва завинаги от ранните си марксистки увлечения, отвратен от сталинизма. След края на Втората световна война Пас е 6 години дипломат в Париж, последвани от назначения в Япония, САЩ и Индия. Представител на Мексико в ЮНЕСКО. Напуска дипломатическата си кариера през 1968 г. - протест срещу бруталната разправа с протестиращите студенти в Мексико Сити в навечерието на Олимпийските игри. Завръща се в Мексико през 1969 и се отдава изцяло на литература. Гостуващ професор по Испанска литература (1968-1970) в университетите на Тексас, Остин, Пенсилвания, Питсбърг, Харвард, Кембридж. Редактира списанията "Plural" (1971-1976) и "Vuelta" (1976-1998). Умира на 19 април 1998.

ФРАГМЕНТИ

В превод на Веселин Веселинов

  Почит към Езоп

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005
Електронно издателство LiterNet