СЕЛЯНИНЪТ С ПИТКИТЕ

Кашмирска1 приказка

Т. I. Приказки от Азия

Един селянин тръгнал една заран по своята си работа с десет чапати2, вързани в бохча, които били дажбата му за целия ден. Не се бил отдалечил много от къщи, когато усетил, че е много гладен, и поседнал да хапне. Една, две, три, четири чапати изчезнали, но той не се заситил. Четири, пет, шест, седем, осем чапати били изядени, a той все още бил гладен. Все пак той станал и продължил нататък.

- Какво да правя? - мислел си той. - Не бива да изяждам всичките чапати, преди още да съм почнал работа. Ако го сторя, какво ще ям до края на деня? И все пак стомахът ми е празен.

Тези доводи обаче не помогнали. Гладът надделял пред аргументите и селянинът седнал отново, та довършил и последните две чапати, и едва тогава се почувствал сит.

- Уви! - възкликнал той - какъв глупак излязох, че не изядох най-напред последните две чапати! Тогава щяха да ми останат осем в бохчата за до края на деня. А сега цял ден ще трябва да гладувам.

БЕЛЕЖКИ

1. Кашмир се намира в Централна Азия, с население от над 15 милиона души, като неговата територия си оспорват три държави: Индия, Пакистан и Китай. Кашмирската долина, разположена между два хребета на Хималаите, е историческото сърце на Кашмир, където се говори главно кашмирски - език от дардската група на индоевропейското езиково семейство. [обратно]

2. Чапати (Chapatis, Indian flatbread) - индийски плоски питки, подобни на палачинки, които се консумират самостоятелно или като хляб с ястията. [обратно]

===========================

Приказката е преведена по: J. Hinton Knowles. Folk-Tales of Kashmir. 1888.

Други публикации:
Човекът от Шираз. Кашмирски приказки. Двуезична библиотека "Вълшебният кладенец", No 18. 30.08.2009.