ДЪРВОТО С АЛЕНИТЕ ПЪПКИ

Джатака - древноиндийска приказка

Т. I. Приказки от Азия

Веднъж четирима млади принцове чули да се говори за някакво чудно дърво, наречено Дървото с алените пъпки. Никой от тях не бил виждал дърво с алени пъпки и всеки от принцовете искал пръв да го види.

И така, най-големият принц помолил кочияша на царската колесница да го закара навътре в гората, където растяло това дърво. Било още ранна пролет и дървото нямало нито листа, нито пъпки. Било черно и голо, като мъртво. Принцът не могъл да разбере защо го наричат Дървото с алените пъпки, но нищо не попитал.

В разгара на пролетта следващият царски син отишъл с кочияша на царската колесница да види Дървото с алените пъпки. По това време то било покрито с алени пъпки.

Дървото било цялото обвито в зелени листа, когато малко по-късно третият син отишъл в гората да го види. Той не задал никакви въпроси, но не видял причина то да се нарича Дървото с алените пъпки.

По някое време след това и най-младият принц помолил да го закарат да види Дървото с алените пъпки. По това време то било обсипано с малки бобови шушулки.

Като се върнал от гората, той се втурнал в градината, където играели неговите братя и обявил:

- Аз видях Дървото с алените пъпки.

- И аз го видях - казал най-големият принц. - То не прилича много на дърво - добавил той, - то е като мъртво. То е черно и голо.

- Защо говориш така? - възразил вторият син. - Дървото има стотици прекрасни алени пъпки. Затова го наричат Дървото с алените пъпки.

Третият принц възкликнал:

- Алени пъпки ли каза? Защо казваш, че има алени пъпки? То е покрито със зелени листа!

Принцът, който видял дървото последен, се присмял на братята си и казал:

- Аз току-що видях това дърво и то не прилича на мъртво дърво. По него няма нито алени пъпки, нито зелени листа. То е покрито с малки бобови шушулки.

Чул ги царят и изчакал да престанат да спорят. После им рекъл:

- Синове мои, вие и четиримата сте видели едно и също дърво. Ала всеки от вас го е видял по различно време на годината.

Илюстрация: Елсуърт Янг, 1922

===========================