82. ЧЕ СТАНА ХАДЖИ ДИМИТЪР

Том ІІ: Хайдушки песни

от друго място минали.
Излязъл Хаджи Димитър,
ама никого не видял.

Котел; непубликувана (зап. 1951 г.).

Бележка на съставителя (Осинин): "Иванчо Сивов, родом от Котел, е бил тръбач, според други - байрактар в четата на Х. Димитър. В сражение с редовна турска войска при с. Попово, Разградско, бил ранен на няколко места и пленен. В Русе го осъждат на смърт и го изпращат в Котел, където го обесват. Тялото му е висяло три дни пред конака. Цялото население се изредило да целува тялото, без да обръща внимание на заптиетата. Погребението му било извършено тържествено. Тялото било пренесено почти по всички по-големи улици на града. В бележка към песента за Иванчо в ръкописна сбирка на Христо Поппетров от Котел (II тетр., с. 9) се казва, че бил заловен, когато се къпел в Канарския гьол. Той убива двама от петимата нападатели, но му се измокрил барутът, тогава го заловили. Като го мъчили да изкаже другарите си, отговорил: "Моите са много другари: колко на гора листето."

=============================

Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Съст. Димитър Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006.

Други публикации:
Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Отбрал и редактирал Димитър Осинин. София, 1961.