73. ТРИФОН И ДОБРЕ

Том ІІ: Хайдушки песни

Добре ятаган завъртя,
през потерята премина.
Султанът със глас викаше:
- Азат нека е от мене!

Хитов П., Моето пътуване по Стара планина и животоописание на някои български стари и нови воеводи, Букурещ, 1872, с. 126.

Бележка на съставителя (Осинин): "Старите хора разказват, пише П. Хитов, че когато бягал Добре, то стъпял и на мрътвите и на живете по главите, а фесът му се закачил за един клон, два боя високо от земята. Тая битка е станала между селата Боргуджиите и Седларово, които се намират близо до река Мараш" (Хитов, "Пътуване", с. 85). Трифон е бил изпърво байрактар на Кара Събе. Живял в края на XVIII и началото на XIX в. Според предание бил убит между селата Седларово и Боргуджиите, до р. Мараш, където е станал боят, представен в горната песен. Четата е била пресрещната, когато потеглила от Боргуджиите по р. Мараш за планината. Песента е с конкретно означени места (Гребенец, Матей, Бакаджиците, р. Мараш и пр.), което й придава документална стойност. Добри байрактар не може да бъде друг освен известния Добри войвода, родом от Сливенско. Между годините 1821-1828 е водил чета от 70 човеци. Неговото свърталище е била Кадънина кория. Добри е действувал, заедно с Индже войвода. Ботев е бил във възторг от Добри, когото, както и Ангел войвода, лично виждал. Според него четата на Добри била предимно от калоферци, а сам той - копривщенец. Бил 7-8 години байрактар на Лефтер в Анадола. Бил и в четатана Ангел войвода. И тримата Ботев слага в редиците на "класическите хайдути". "И тримата сме виждали и ни в едного не забележихме онуй низко звярство, което се проявява във всичките движения на турския злодеец" ("Примери от турско правосъдие"). След убиването на Ангел (1862) и на Лефтер (1868) Добри се крил една година в Калофер и на пролетта излязъл с дружина. Той е бил страшилище за турските изедници и крило за българите. Убит бил в Средна гора."

=============================

Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Съст. Димитър Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006.

Други публикации:
Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Отбрал и редактирал Димитър Осинин. София, 1961.