69. АЛТЪНЛЪ СТОЯН И КУЛА

Том ІІ: Хайдушки песни

и се Стояну молеше:
- Пусни ме, пусни, Стояне,
жив по този свят да ходя
юнашство да ти приказвам.

сп. Искра, г. V, с. 478; =Константинов Д., Жеравна в миналото и до днешно време, изд. читалище "Единство", Жеравна, 1948, с. 243.

Бележка на съставителя (Осинин): "Алтънлъ Стоян е родом от Котел. Обичал е хубавото облекло, а фесът му бил обнизан с махмудии. Оттам и прозвището му "алтънлъ". Сам бил рядко хубав и такъв изкусен майстор на кавала, че пленявал всички. Бил изключително юначен и умен. Според един стар котленец той е могъл да бъде-втори Пазвантооглу, ако условията позволявали. Върлувал в началото на XIX в., от 1820 до1828. Панайот Хитов го слага между своите учители. Бил е от поколението на Кара Танас и Димитър Калъчлията. Според Хитов Стоян най-много се прославил с убийството на Кула байрактара, зъл потераджия, избил много хайдути заедно с арнаут Пеньо, и двамата сливенци. Убийството е станало в говедарника на Киро в местността "Равна", три часа западно от Котел. Това място и близкото до него "Зеленич" са били свърталище на Алтънлъ-Стоян. Дядо Христо Стойнов знае по предание, че Киро е бил подставено лице на хайдутите. Юзбашията на Котел кроил много планове да го залови или убие, но не сполучвал. Най-после успял да го примами чрез един овчар в кошарата му, където била поставена засада. За тоя случай говори и една народна песен. В завързалия се бой Стоян бил ранен. Другарите му го занесли в Котел, където леля му го гледала. Умрял от раните си. Погребали го под пода на къщата. Собствената му къща, правена преди 200 години, стои и сега в Котел. През 1918 братовата дъщеря на Стоян я продава."

=============================

Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Съст. Димитър Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006.

Други публикации:
Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Отбрал и редактирал Димитър Осинин. София, 1961.