60. ВЪЛЧАН ВОЙВОДА

Том ІІ: Хайдушки песни

- Дружина вярна, събрана,
халал да ви е имане,
девойка си е за мене.

Новопазарско; малоазийски българи (СбНУ 47, с. 26).

Бележка на съставителя (Осинин): "Вълчан войвода е легендарна личност между хайдутите. Роден е в Копан, Малкотърновско (сега не съществува; намирало се е срещу село Сливарово). Действувал е в обширен район: Източна Стара планина, Странджа, Родопите, Беломорието и до Цариград. Вълчан е участвувал с Индже войвода в заговора с Бимбеловци от с. Факия за унищожението на спахията Юмер Драза през 1810. Бил е майстор обирач на хазни и е най-популярен сред нманярите. Преданието го свързва с поп Мартин, друг Йюбимец на иманярите, комуто русенският паша заграбил жената. Според дядо Христо Стойков от Котел Вълчан е върлувал и по Котленската планина. Ранените си приютявал в една пещера в северните склонове на Сухи дял. След един обир на хазната дълго време се търкаляли костите на убитите катъри. От Вълчан са се страхували чак в Цариград (виж Стоин-ИЗТ., № 323). Краят на Вълчан е неизвестен. В последните години от хайдутството си се с подвизавал в Източна Стара планина, в Еленския балкан. Според едно предание тук двамата с поп Мартин са убили русенския паша, който отивал в Сливен на гости на брата си, сливенския паша. Със свитата на пашата била и жената на поп Мартин, която войводите също убили. Когато се научил сливенският паша за станалото, изпратил сеймени, които разбили дружината на Вълчан. Тогава той избягал в Румъния, където починал. Според едно предание Вълчан предал войводството на хайдутката Рада Барачкина."

=============================

Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Съст. Димитър Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006.

Други публикации:
Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Отбрал и редактирал Димитър Осинин. София, 1961.