200. РАНЯВАНЕ НА ИНДЖЕ ВОЙВОДА

Том ІІ: Хайдушки песни

- Я свивай, Кольо, байреци,
развръщай отбор юнаци,
че са Инджето удари!

Спасово, Чирпанско; инф. дядо Вичо Бончов; непубликувана (зап. 1950 г.).

Бележка на съставителя (Осинин): "Песента (Вичо Бончов) научил от майка си и от вуйчо си Златан Чукалата. Селото Самвли е било в Харманлийска околия, турско село. Дядо Вичо ходил в него. След песента добави мълвата за свинарче, което, уплажено, грабнало от една воденица ръждива пушка и гръмнало на шега. Според дядо Вичо с Инджето са ходили Ак Кабака, Синапа, Бекерли Мустафа от Бекерли, Пловдивско, Кавърджикли-Халил от Каварджикли. И другите били все от тоя южнотракийски край. Споменаването на Синапа е много важно. Кара Байрям е водил арнаути, Кара Фезия е водил даалии (турци). Били в различни чети. Арнаути и даалии се биели помежду си. Инджето водил българи и турци. Кара Байрям надвива Фезията и прогонва даалиите. Паднали много жертви. Били се при с. Рупките, съседно на Спасово (северно от Чирпан), между Азмака и Челебийската нива. Убитите събрали и изгорили в Драгийската плевня. Инджето защищавал българите."

=============================

Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Съст. Димитър Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006.

Други публикации:
Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Отбрал и редактирал Димитър Осинин. София, 1961.