121. ОБИР НА ХАЗНА ПРИ ИЧЕРА

Том ІІ: Хайдушки песни

и хазната са й задала,
хазнатаря са убили
и хазната са обрали.

Котел; непубликувана (зап. 1956 г.).

Бележка на съставителя (Осинин): "Информаторът е слушал песента и подробности за описаното в нея от дядо си Христо - обирът станал при ханчето, южно от Ичера; жените на хайдутите се накичили и се издали. Майката на инф. (поч. 1920 г.) носела хляб на П. Хитов и Хаджи Димитър в гората; Кадънкоолу е бил ятак на четата - карал брашно с катъри."

=============================

Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Съст. Димитър Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006.

Други публикации:
Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Отбрал и редактирал Димитър Осинин. София, 1961.