112. СЕСТРО ЛИЛЯНКО

Том ІІ: Хайдушки песни

да носи, да се наноси,
да знае още да помни,
че има любе хайдутин."

Варвара, Бургаско; непубликувана (зап. 1960 г.).

Бележка на съставителя (Осинин): "Лиляна е била сестра на байрактаря на Вълчан - Стоян. Според едно предание Вълчан е бил роден в Малко Търново, извършил убийство и забягнал във Влашко, откъдето се върнал хайдутин. По-достоверно е преданието, че е бил родом от изчезналото село Паспалово, източно от село Курия, Лозенградско. Според стари хора от Курия, Вълчан умрял през 1876 г. на 120 г. Оставил син Атанас, свещеник в Паспалово, Малкотърновско. Вълчан се подвизавал като кърджалия в дружината на Индже. След караевренската катастрофа (1810) се отделил с "малка, но вярна дружина". Предприемал нападения до Чорлу и Велимеше. Зиме прекарвал с другарите си в "Стамбул на Едиколе, на хайдушкото механе." Построил мост на Резовска река, известен и досега като Вълчановия мост. Вълчан е бил не хайдутин-разбойник, а народен покровител. Правил обири за отмъщение и за благотворителни цели. Вълчан войвода е патрон на иманярите в Тракия. За неговите скрити богатства се разказват чудновати легенди. (Аянов Г. п., Малко Търново, с. 320-321)."

=============================

Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Съст. Димитър Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006.

Други публикации:
Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Отбрал и редактирал Димитър Осинин. София, 1961.