1. ХАЙДУШКА ПЕСЕН

Том ІІ: Хайдушки песни

хайдушки да мреме,
горо льо зелена,
наша стара майко!

Габрово (СбНУ 26, стр. 75).

Бележка на съставителя (Осинин): "Тая хубава хайдушка песен е разбъркано предадена и записана. Построена е в шестстишни строфи, но е предадена, като една вътрешна строфа е отишла в началото. В това публикуване редът е възстановен. Освен това са вмъкнати три строфи очевидно от друга песен, които са отклонение от основната тема: обръщение към гората и нейното величание. Тия строфи изоставихме. Те са следните: "Из гора слязвъши/ Стоян млад войвода,/ насреща му иди/ проклето сийменчи,/ гору льо зелена,/ наша стара майка!/ Я са върни, върни,/ проклето сийменчи,/ да си ни изваждам/ пушка арнаутска,/ гору льо зелена,/ воду льо студена!/ Пушка арнаутска/ с теляни крушуми,/ да та ни ударвам/ във клетуту сърце,/ гору льо зелена,/ наша стара майка."

=============================

Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Съст. Димитър Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006.

Други публикации:
Българско народно творчество в дванадесет тома. Т. ІІ. Хайдушки песни. Отбрал и редактирал Димитър Осинин. София, 1961.